Aby uzyskać więcej informacji, skorzystaj z chatbota po prawej stronie poniżej lub napisz e-mail: sklep@spalinowerury.pl


Wprowadzenie » ARTYKUŁY, PORADY, INSTRUKCJE » Instrukcje - budowa wędzarni

Instrukcje - budowa wędzarni

Warto zbudować wędzarnię jako uzupełnienie innego urządzenia, najczęściej grilla ogrodowego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zbudować wędzarnię całkowicie samodzielnie. Zaletą jest to, że do budowy możemy wykorzystać dowolny materiał, a tym samym ograniczyć koszty do minimum. Możliwe jest zbudowanie wędzarni z kominkiem pod komorą wędzarniczą, jednak zdecydowanie lepiej jest umieścić kominek dalej od komory wędzarniczej. W takiej wędzarni temperatura dymu jest lepiej regulowana i możemy wędzić używając zimnego dymu, co jest szczególnie wskazane przy przygotowywaniu trwałych wyrobów i kiełbas.



Dwie zasady przed budową wędzarni

1. Rozpocznij budowę od wyboru miejsca: wędzarnia nie powinna przeszkadzać w normalnym funkcjonowaniu ogrodu.

2. Praktycznym rozwiązaniem jest budowa wędzarni na wzgórzu, ponieważ musimy stworzyć przynajmniej niewielki spadek dla przewodu łączącego kominek z komorą wędzarniczą.


Kominek - Palenisko

Zacznijmy od budowy paleniska. Musi być on zamknięty, i to szczelnie, abyśmy mogli precyzyjnie kontrolować temperaturę dymu podczas wędzenia. Za podstawę może posłużyć stary, nieużywany piec, ale można też zbudować go samodzielnie. Wtedy należy użyć cegieł ogniotrwałych albo wyłożyć nimi wnętrze. Palenisko musi mieć ruszt, na którym będzie można spalać opał, a pod nim popielnik. Zarówno do samego kominka, czyli przestrzeni nad rusztem, jak i do popielnika muszą prowadzić oddzielne, szczelne drzwiczki. Również w tym przypadku można je uzyskać ze starego pieca lub (jako jedną z niewielu części) zakupić.

Obydwa drzwiczki muszą umożliwiać regulowany dostęp powietrza, czyli muszą być wyposażone w rozetę powietrzną. Przez drzwiczki popielnikowe wchodzi tzw. powietrze pierwotne, które przechodzi przez paliwo w trakcie spalania. Decyduje ono o intensywności spalania. Przez drzwi paleniska napływa powietrze wtórne. Służy ono do obniżenia temperatury dymu, gdy ogień zbytnio się rozgrzał i do wędzarni trafia zbyt dużo dymu.

Na naszym sklepie można również zakupić palenisko do wędzarki i bez problemu mieć podstawową część.



Spalinowe rury

Komin musi mieć nachylenie wznoszące, aby umożliwić naturalne unoszenie się dymu do komory wędzarniczej. Długość przewodu kominowego, jeśli przebiega swobodnie przez powietrze, wyniesie około 2 m, przy średnicy około 15 cm. Jeśli ze względów praktycznych przewód kominowy musi być zagłębiony pod ziemię, wydłuż go do 3 do 4 m. Użyj dowolnej rury z niepalnego materiału, np. ceramicznej rury odpływowej, rury betonowej lub rury dymowej z pieca. Możesz też zrobić przewód kominowy z cegieł. Rury dymowe oferujemy w naszym sklepie w dziale "Rury dymowe", wystarczy 1,5 mm.


Komora wędzarnicza (wędzarnia)

Do budowy komory wędzarniczej możemy wykorzystać drewno, blachę, cegły, a nawet beton. Jeśli wędzarnia nie znajduje się na wzniesieniu, należy zacząć od budowy cokołu, na którym komora będzie stała. Wymiary wędzarni uzależnione są od ilości mięsa, które chcemy jednorazowo uwędzić. Wielkość cokołu waha się od 60x60 cm do 90x90 cm, a całkowita wysokość komory wynosi od 80 do 120 cm.

W dolnej części nie możemy zapomnieć o otworze na rurę wędzarniczą, który może kończyć się na poziomie ściany komory wędzarniczej, ale najlepiej gdyby był wyciągnięty do środka i zakończony kołkiem, którego wolny koniec skierowany jest do góry. Do wejścia do komory wędzarniczej można wykorzystać jedno z naszych wejść do wędzarni.

Około 20 cm nad ujściem rury dymowej należy umieścić ruszt z luźnych listewek o szerokości 2-4 cm, który będzie pełnił funkcję dyfuzora dymu. Jest to ruszt z listewek o szerokości 2-4 cm. Szczeliny między listewkami mają również szerokość 2-4 cm. Nad dyfuzorem należy umieścić ramkę z drucianą siatką. Służy ona do wyłapywania kawałków mięsa lub kiełbasy, jeśli przypadkowo spadną. Możemy przygotować kilka pozycji dla ramki, aby zawsze móc ją umieścić jak najbliżej wiszącego mięsa. Wielkość ramki powinna być taka, abyśmy mogli ją łatwo wyjąć z wędzarni przez drzwi. Jeśli nie jest to możliwe, musi być w dwóch częściach.

Do górnej części dwóch przeciwległych boków komory wędzarniczej przymocuj listwy, robiąc w nich poprzeczne nacięcia. Następnie umieścić w nich pręty z zawieszonym mięsem. Pręty będą drewniane lub stalowe. Mięso zawiesić na prętach za pomocą haków lub pętli ze sznurka.

Na wysokości nad listwami do przechowywania prętów z mięsem, najlepiej w połowie szerokości jednej ze ścian, wykonaj otwór do włożenia termometru. Ważne są drzwi komory wędzarniczej. Wygodniejsze w obsłudze są drzwi dwuskrzydłowe, ale łatwiejsze do uszczelnienia są drzwi jednoskrzydłowe. Idealny rozmiar to 60x40 cm (na wysokość). Możesz wybrać z naszej oferty drzwi w dziale "Samodzielne budowanie".

Jako komin można wykorzystać np. rurę dymową z pieca o długości 0,5 do 1 m. W kominie zainstalujemy przepustnicę, która będzie regulowała ilość dymu wychodzącego z komina. Jeśli chcemy zaoszczędzić, możemy kupić w sklepie przepustnicę obrotową, ale jeśli naprawdę zależy nam na oszczędności, to wystarczy cegła ułożona na kominie. Wędzarnia może być również zwieńczona okapem, który może być wyposażony w klapę i daszek zapobiegający przeciekaniu do wędzarni. Wszystko można znaleźć w naszym sklepie.



Termometr

Ostatnim bardzo ważnym elementem wędzarki jest termometr. Idealny jest bimetaliczny z zakresem od 0 do 150-200 °C i długim trzonkiem (20, ale najlepiej 50 cm). Unikaj termometrów z plastikowymi czujnikami, które w gorącym powietrzu mogą się stopić.

 

 


Utworzony przez system www.sklep-szybko.pl

MmNkOW